Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΞΗ


παιχνίδι για την τήξη και την πήξη
   
Καθώς αναρωτιέσαι αν όλα τα σώματα αλλάζουν φυσική κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο που είδαμε   στην τάξη , ευκαιρία να το διαπιστώσεις παίζοντας. Κάνε κλικ στη λεζάντα της εικόνας, για να μεταφερθείς στο υπέροχο ιστολόγιο των φίλων μας που είναι "Πέμπτη και ... καλύτεροι".

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ



Το εμβληματικό μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, αν και είναι 75 ετών,είχε εξαρχής και μία άλλη ιδιότητα, που «έτρεχε» παράλληλα τότε και τώρα: μαθαίνει στα παιδιά αβίαστα τα μουσικά όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας, την εικονοποιητική δύναμη ενός συμφωνικού έργου και την αξία μιας φαντασίας που δεν εξάπτεται με «μασημένη» τροφή, αλλά όταν το φαγκότο «βήχει» σαν τον αυστηρό παππού του Πέτρου και μία υποβλητική φωνή ξετυλίγει την ιστορία. Η γοητεία αυτού του παραμυθιού είναι ανεξίτηλη και δοκιμασμένης αντοχής ακόμη και για παιδιά γαλουχημένα σε electro ήχους και σούπερ ήρωες. 

Συνεπώς... ας καλωσορίσουμε με τα παιδιά μας την παραγωγή του «Ακροπόλ» που βάζει έναν κατ' εξοχήν παραμυθά, τον Διονύση Σαββόπουλο, να αφηγηθεί τι κάνει ο Πέτρος όταν εμφανίζεται ο κακός λύκος. Και τι κάνει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που καλείται να αναπαράγει τους ήρωες.

**Παραστάσεις από 20/12 έως 7/1 (πλην Δευτέρας και Τρίτης), στις 18.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 40 ευρώ. Προπώληση: Ιπποκράτους 9-11, www.ticketservices.gr, βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου. 

ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ"

ΚΑΛΑΝΤΑ




ΤΗΞΗ-ΠΗΞΗ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ

Θα έρθουν τα  Χριστούγεννα;
Μα τι ερώτηση είναι αυτή; Και βέβαια θα έρθουν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία . Και το μικρό παιδί ξέρει ότι στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο έχουμε Χριστούγεννα. Θα στολίσουμε το σπίτι! Θα μας φέρουν δώρα φίλοι και συγγενείς! Και οι μαθητές ξέρουν ότι έρχονται Χριστούγεννα, και κλείνουν τα σχολεία. Μα, κι οι νοικοκυρές το ξέρουν. Τόσες δουλειές τις περιμένουν! Και οι εργαζόμενοι το ίδιο. Μιλούν για τα Χριστούγεννα και το κουτσουρεμένο τους δώρο, την άδεια που θα τους δώσει μια ανάσα.
Αλήθεια, πολύ τρέξιμο έχουν πια αυτά τα Χριστούγεννα! Μέσα σε όλα τα γέλια και τις χαρές μέσα στο μελωδικό θόρυβο των καλάντων, πίσω από τα κουρασμένα βήματα για να τα προλάβουμε  όλα , ας είμαστε λίγο προσεχτικοί! Ίσως καταφέρουμε να ακούσουμε μια απαλή φωνή. Κι εκείνη την ώρα ας σκεφτούμε ...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ!
Είναι η θεϊκή και τόσο ασύλληπτη στιγμή της ενανθρώπισης. Αν νιώσεις αυτήν την αλήθεια, θα μοιάζουν όλα τα άλλα δεύτερα!
Είναι η στιγμή που το έδαφος χάνεται από τα πόδια σου. Ούτε κάλαντα ακούς, ούτε βήματα, ούτε φωνές. Μια άλλου είδους "τρέλα" σε συνεπαίρνει.Κι όλα αυτά χάρη σε μια λέξη που στάθηκες για λίγο να συλλογιστείς... "ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗ"


Κι όλα τώρα άλλαξαν! Βλέπεις αλλιώς τους γύρω σου, το ίδιο σου το σώμα. Δες! Τα χέρια σου είναι ίδια με εκείνα τα χέρια που ευλόγησαν, που θεράπευσαν, που μοίρασαν απλόχερα αγάπη. Κοιτάς τα πόδια σου κι απορείς!Είναι ίδια μ' εκείνα τα πόδια που περπάτησαν το δρόμο του μαρτυρίου.Βλέπεις στον καθρέφτη τα μάτια σου. Είναι ίδια με τα μάτια που χάρισαν απλόχερα την αγάπη σε κάθε ύπαρξη. 
Μα είναι δυνατό; Ο Θεός μπορεί να έρθει τόσο κοντά μου; Να γίνει τόσο δικός μου; Ναι, είναι δυνατό! Κι είναι τα Χριστούγεννα που σου θυμίζουν ότι ο Χριστός είναι στο πρόσωπο κάθε πονεμένου, κάθε άνεργου, κάθε άστεγου, κάθε περαστικού διαβάτη!
Χριστούγεννα είναι το "ευχαριστώ" που ακόμη δεν είπες. Το "συγγνώμη" που δεν κατάφερες να ψελλίσεις. Η "καλημέρα" που δεν ανταπέδωσες, αλλά κι η "πέτρινη καρδιά" που ακόμα δεν έσπασες.Το χαμόγελο που στέρησες απ' όσους το είχαν ανάγκη. Χριστούγεννα είναι  η χαρά να μοιράζεσαι ό,τι έχεις αλλά και ό,τι είσαι.
Τούτη τη φορά ας αναγνωρίσουμε Αυτόν που πρώτος μας αγάπησε  και ας κάνουμε το πρώτο βήμα, εκείνο του ερωτευμένου, που δίνει ένα δώρο στο πρόσωπο που αγαπά, τ η ν  κ α ρ δ ι ά  τ ο υ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ

 Στη Γεωγραφία, κατά τη συζήτησή μας για τη ζωή στα νησιά, σε εντυπωσίασε το επάγγελμα των σφουγγαράδων της Καλύμνου. Σε αυτή τη διεύθυνση θα βρεις πολλές από τις απαντήσεις που ψάχνεις για τους σφουγγαράδες και τη ζωή τους . http://www.sponge.gr/history/01.htm


Κι ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι.

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ... ΜΕΡΟΣ Β΄








ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ;


Σήμερα, ήταν για την τάξη μας η  πρώτη μέρα της εφαρμογής του Προγράμματος για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών. Στα πλαίσια του πρώτου Εργαστηρίου, πραγματοποιήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες..

Βλέποντας το παρακάτω βίντεο, παίρνουμε μια ιδέα των διαφόρων μορφών  εκφοβισμού, αλλά κυρίως του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.





πηγή : youtube

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Δείτε την παρακάτω παρουσίαση για να θυμηθείτε όσα είπαμε στο κεφ. 16 της Ιστορίας μας.
Θα διαπιστώσετε πώς δε χρειάζεται να ανοίξετε το βιβλίο σας, αφού όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε υπάρχουν εδώ. Μελετήστε τη , λοιπόν, προσεχτικά.

Μεταφορτώθηκε από το ιστολόγιο "Περί ανέμων, υδάτων και σχολείου"

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Νωρίς νωρίς αύριο το πρωί θα κάνουμε μια πρώτη βόλτα στο χώρο της Αίθουσας Πειραμάτων του σχολείου μας , όπου φιλοξενείται από σήμερα η έκθεση βιβλίου.


Θα φερθούμε έξυπνα και θα αγοράσουμε ή θα παραγγείλουμε βιβλία που δεν έχουμε σπίτι, δεν υπάρχουν στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της τάξης μας και..... φυσικά  διαφορετικά από εκείνα των φίλων μας. 


Έτσι, ακόμα κι αν αγοράσουμε 1 μόνο καλό βιβλίο,  θα είναι σαν να έχουμε αγοράσει  περισσότερα. Τόσα όσα κι οι φίλοι μας που θα μας τα δανείσουν κάποια στιγμή.


Μην ξεχάσουμε τα υπέροχα βιβλία της Άλκης Ζέη, για το Μαραθώνιο Ανάγνωσης , στον οποίο συμμετέχουμε : 
  • Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟY 
  • Η ΜΟΒ ΟΜΠΡΕΛΑ 
  • ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ
Εμπρός καλοί μου "μαραθωνοδρόμοι", η ανάγνωση αρχίζει!


ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛIΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ας πάρουμε μια ιδέα του για το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την αυριανή εκπαιδευτική μας επίσκεψη. Μπείτε στην ιστοσελίδα του Βυζαντινού Μουσείου  και κάντε κλικ στους συνδέσμους:

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τραγουδήστε μαζί μας.... Οι στίχοι είναι του Γ. Ρίτσου.(Β.Μ ΓΛΩΣΣΑΣ β΄τεύχος, ΣΕΛ 17)
 "Αν όλα τα παιδιά της γης": το τραγούδι που συναντήσαμε στο βιβλίο της ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ , "ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ"


Στην ίδια σελίδα θα βρείτε και το τραγούδι της Αρλέτας "Τα μικρά παιδιά". Απολαύστε το και σιγοτραγουδήστε...




Από το δίσκο 'ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ ",  ακούμε το τραγούδι "Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι".



ΘΈΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟ ΛΙΛΙ ΤΩΡΑ!!! ΕΣΕΙΣ;












Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Σήμερα ξεκινήσαμε την έβδομη ενότητα της Γλώσσας . Αρχίσαμε να μιλάμε για τη μουσική και για το πόσο αυτή επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε.
Βιβλία Μαθητή (β΄τεύχος ) δεν έχουμε,αλλά αυτό δεν πρόκειται να μας χαλάσει τη διάθεση. Πάντα προβληματιζόμαστε και πάντα βρίσκουμε  εναλλακτικούς τρόπους να προσεγγίζουμε ένα θέμα. Ας ακούσουμε , λοιπόν , ένα υπέροχο τραγούδι από τη χορωδία του Δ. Τυπάλδου κι ας αφήσουμε τη μελωδία και τους στίχους να κάνουν το θαύμα τους.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

Στο φιλικό εκπαιδευτικό blog  ¨"Περί ανέμων, υδάτων και σχολείου" βρήκαμε αυτήν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση την οποία και αναδημοσιεύουμε.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011