Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΣΤΗΜΑ


ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Στον ουρανό υπάρχουν γαλαξίες, νεφελώματα, αστέρια, πλανήτες ,δορυφόροι, κομήτες. Οι γαλαξίες σχηματίζουν ομάδες ή σμήνη. Μέσα στους γαλαξίες συγκεντρώνονται τα άστρα. Οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τ' άστρα και οι δορυφόροι γύρω από τους πλανήτες.

Δορυφόρος

ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ...
Πιθανολογείται ότι το Σύμπαν άρχισε να υπάρχει εδώ και 15 με 20 δισεκατομμύρια χρόνια, μετά από μια μεγάλη έκρηξη, τη Μεγάλη Έκρηξη ή Μπιγκ Μπαγκ;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Η Αφροδίτη, που έχει ίδιο μέγεθος με τη Γη, σκεπάζεται από σύννεφα που κρατούν τη θερμότητα. Στο έδαφος η θερμοκρασία είναι υψηλή, μεγαλύτερη από 450 βαθμούς Κελσίου. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι βαριά, γεμάτη θανατηφόρα αέρια.

Η αφροδίτη

ΑΡΗΣ
Το έδαφος του `Αρη, όπως και της Σελήνης, είναι γεμάτο μικρούς και μεγάλους κρατήρες. Ο πλανήτης αυτός είναι κόκκινος γιατί περιέχει σίδερο που έχει σκουριάσει.
Ο `Αρης έχει δύο μικρούς παράξενους δορυφόρους που είναι βράχοι γεμάτοι εξογκώματα.

Ο Άρης

Η ΓΗ
Η Γη απέχει από τον `Ηλιο 150 εκατομμύρια χμ. Για να κάνει μια περιφορά γύρω από αυτόν χρειάζεται ένα χρόνο.Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που υπάρχει οξυγόνο και γι'αυτό υπάρχει ζωή σε αυτόν.

Η Γη

Ο ΔΙΑΣ
Ο Δίας είναι ο πιο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι 1330 φορές μεγαλύτερος απο τη Γη. Δεν έχει έδαφος, αλλά είναι μια ατμόσφαιρα από αέρα. Ο Δίας έχει μια μεγάλη κόκκινη κηλίδα που απασχόλησε τους αστρονόμους για 400 περίπου χρόνια. Σήμερα, ξέρουν πια οτι πρόκειται για έναν διαρκή κυκλώνα.

Ο Δίας

Ο ΚΡΟΝΟΣ
Ο Kρόνος είναι ένας μεγάλος πλανήτης από αέρια.Η διάμετρός του είναι 9 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Μετά τους τέσσερις προηγούμενους πλανήτες είναι ο τελευταίος που διακρίνεται με γύμνο μάτι. Οι ραβδώσεις του είναι μακρόστενα σύννεφα.Το δαχτυλίδι που τον περιβάλλει είναι πολύ λεπτό. Αυτό το δαχτυλίδι έχει δημιουργηθεί από εκατοντάδες μικρότερους δακτύλιους κολλημένους μεταξύ τους, που αποτελούνται από μόρια πάγου και πετρωμάτων.Τον Κρόνο συνοδεύουν 18 δορυφόροι.

Ο Κρόνος



ΟΥΡΑΝΟΣ
Ο Ουρανός μοιάζει με το Δία και τον Κρόνο αλλά είναι μικρότερος. Έχει έναν πολύ λεπτό και ελαφρύ δακτύλιο. Ο άξονας της τροχιάς του έχει τη μεγαλύτερη κλίση απ' όλους τους πλανήτες. Τον Ουρανό ανακάλυψε με το μεγάλο του τηλεσκόπιο ο `Αγγλος Ουίλιαμ Χέρσελ το1781. Στην αρχή νόμισε ότι ήταν ένας κομήτης,αλλά αργότερα κατάλαβε ότι ήταν ένας καινούργιος πλανήτης. Ο Ουρανός έχει δεκαπέντε δορυφόρους.

Ο Ουρανός

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Ο Ποσειδώνας είναι ο πιο μικρός από τους γιγάντιους πλανήτες. Η διάμετρός του είναι μόλις 4 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Χρειάζεται 165 χρόνια για να κάνει την περιφορά του, σε απόσταση 4,5 δισεκατομμυρίων από τον `Ηλιο.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ
Ο Πλούτωνας είναι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ήλιο. Σκεπάζεται από πάγο και η θερμοκρασία εκεί είναι -210 βαθμοί Κελσίου.
ΚΟΜΗΤΕΣ
Οι κομήτες είναι σφαίρες από βρώμικο χιόνι. Αποτελούνται από πάγο και σκόνη. Η σκόνη έχει διάμετρο μερικών χιλιομέτρων που δημιουργεί μια μακριά ουρά από αέρια και σκόνη. Οι κομήτες κάνουν μεγάλες διαδρομές που τους φέρνουν άλλοτε μακρά και άλλοτε πολύ κοντά στον `Ηλιο.`Οταν πλησιάζουν στον `Ηλιο τα αέριά τους εξατμίζονται. 
ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Στο κέντρο του ουρανού, ανάμεσα από τα λαμπερά αστέρια, ξετυλίγεται μια άσπρη ταινία, ο Γαλαξίας .Στη πραγματικότητα, αυτή η ταινία περιλαμβάνει χιλιάδες άστρα που που αποτελούν το Γαλαξία στον οποίο βρίσκεται η Γη, δηλαδή τον Γαλαξία μας.

Γαλαξίας

ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΕΡΜΗ
1.Οι δορυφόροι του `Αρη είναι βράχοι γεμάτοι .............
2.Ο Κρόνος αποτελείται από ................
3.Η μεγάλη έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν ονομάστηκε Μπιγκ ...........
4.Το σύστημά μας ονομάζεται .......... σύστημα.
5.Οι ραβδώσεις του Κρόνου αποτελούνται από μακρόστενα .............

1.Ε
2.Ρ
3.Μ
4.Η
5.Σ
 http://www.clab.edc.uoc.gr