φτιάχνει η μπαταρία ηλεκτρικό ρεύμα;
Αν και την ονομάζουμε "ηλεκτρική πηγή", η αλήθεια είναι
ότι η μπαταρία δε φτιάχνει ηλεκτρικό ρεύμα. Απλώς,
όταν τη συνδέουμε σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, αναγκάζει
τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στα μέρη του
ηλεκτρικού κυκλώματος να κινηθούν.
Πώς γίνεται αυτό;
Ας δούμε πρώτα σε σύγκριση ένα μοντέλο κλειστού
Πώς γίνεται αυτό;
Ας δούμε πρώτα σε σύγκριση ένα μοντέλο κλειστού
ηλεκτρικού κυκλώματος με ένα μοντέλο ενός κλειστού κυκλώματος με νερό.
- Όπως το κλειστό κύκλωμα με το νερό δε φτιάχνει νερό, αλλά το έχει ήδη μέσα, έτσι και το κλειστό κύκλωμα ρεύματος δε φτιάχνει ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια υπάρχουν ήδη μέσα στα μέρη του.
- Όπως η τουρμπίνα (στρόβιλος) κάνει το νερό να κινείται, έτσι και η ηλεκτρική πηγή στο ηλεκτρικό κύκλωμα αναγκάζει τα ηλεκτρόνια που υπάρχουν να κινηθούν. Έτσι, αφού υπάρχει κίνηση ηλεκτρονίων, υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
- Όπως η τουρμπίνα είναι μέρος του κλειστού κυκλώματος του νερού, απαραίτητο για την κίνηση του νερού, έτσι και η ηλεκτρική πηγή είναι απαραίτητο μέρος ενός κλειστού ηλεκτρικού κυκλώματος.
- Όπως όταν ξεκινά η κίνηση της τουρμπίνας αρχίζει αμέσως και η κίνηση του νερού, έτσι και μόλις συνδεθεί το ηλεκτρικό κύκλωμα στην ηλεκτρική πηγή αρχίζει αμέσως η κίνηση των ηλεκτρονίων, δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ήδη ξέρουμε ότι η μπαταρία περικλείει χημική ενέργεια.
Ξέρουμε ακόμη ότι η μπαταρία έχει δύο πόλους, έναν θετικό και έναν αρνητικό.
- Μόλις η μπαταρία συνδεθεί σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, αρχίζουν οι χημικές αντιδράσεις ανάμεσα στα συστατικά στοιχεία της.
- Στον θετικό πόλο, που ονομάζεται κάθοδος, δημιουργείται έλλειμμα ηλεκτρονίων, ενώ στον αρνητικό, που ονομάζεται άνοδος, δημιουργείται περίσσευμα ηλεκτρονίων. Λέμε τότε ότι ανάμεσα στους πόλους της μπαταρίας υπάρχει "διαφορά δυναμικού".
- Τα ηλεκτρόνια κινούνται μέσα στο κύκλωμα από τον αρνητικό πόλο προς το θετικό. Αυτή είναι η πραγματική φορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Πριν οι επιστήμονες ανακαλύψουν τα ...μυστικά του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαν συμφωνήσει ότι η φορά του ρεύματος είναι από τον θετικό προς τον αρνητικό πόλο. Αυτή την ονομάζουμε "συμβατική φορά" του ηλεκτρικού ρεύματος.
μεταφόρτωση από το φιλικό ιστολόγιο "Στο μικρόκοσμο
της τάξης μας"